preskoči na sadržaj
Vijesti

Završen projekt "Sretna djetelina s četiri lista"

Učenici naše škole Natalija Kutnjak (3B), Mirna Kukec (3B), Gregor Stadaas (3E), Marko Vertuš (3E), Tomica Bratić (3E), Ivica Jeđud (4E) i Filip Brdar (4E) sudjelovali su u projektu Sretna djetelina s četiri lista u organizaciji Instituta europskih regija. Njihov je zadatak bio napisati sastavke pod naslovom My Homeland –Your Homeland o svojoj domovini te na taj način predstaviti svoju zemlju vršnjacima iz drugih zemalja sudionica (Austrija, Mađarska, Slovenija i BIH).

Učenici su uspješno izvršili zadatak te su njihovi radovi objavljeni u knjizi koja im je uz ostale nagrade  uručena na završnoj svečanosti održanoj u Zaboku u dvorcu Gjalski 29. studenog 2011.

Svečanosti su uz učenike prisustvovale mentorica Marijana Horvat i ravnateljica Zdravka Grđan, te Larisa Križan iz Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije.


 

Krapinsko-zagorska županija bila je domaćin završnih aktivnosti projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ koji je s provedbom počeo u rujnu prošle godine, a Varaždinsku županiju predstavljale su zamjenica župana, Blanka Glavica-Ječmenica i koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju, Larisa Križan. Svi partneri projekta zaključili su kako su ovakve vrste projekata prekogranične suradnje iznimno korisne jer omogućuju međusobno upoznavanje građana te doprinose razmjeni iskustava na području europskih integracija, kako donosiocima odluka, tako i svim ostalim stanovnicima regija.
U Krapini je tako održan šesti po redu „Café d'Europe Régional“ čiji je cilj bio potaknuti javnu raspravu o europskim integracijama, proširenju Europske unije i upoznati ljude s europskom idejom. Ujedno, ovo je bila prilika da mladi u dobi od 14 do 18 godina postavljaju direktna pitanja političarima i predstavnicima vlasti. U zanimljivoj raspravi o krizi koja trenutno zadaje broje probleme europskim političarima, i njezinu utjecaju na članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, raspravljali su Georg Diwald, ministar savjetnik iz austrijskog veleposlanstva u Zagrebu, Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije, Irene Lack-Hageneder iz Austrijske gospodarske komore u Hrvatskoj, Luka Juroš, iz Uprave za više obrazovanje Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta RH, Martin Mayer, politički savjetnik iz Delegacije Europske unije RH, Franz Schausberger, predsjednik Instituta europskih regija te Sandra Tvrtković, iz Odjela za obrazovanje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Na kraju rasprave Dr. Schausberger naglasio je da je, bez obzira na krizu i privremene prepreke, važno voditi raspravu na regionalnoj i lokalnoj razini, kako bi se zajedničkim idejama i suradnjom kriza prevladala.

Nakon toga je održan zadnji koordinacijski sastanak projekta, na kojem su svi partneri zaključili da su sve predviđene aktivnosti uspješno završene, te da su bili medijski jako dobro popraćene. Dio završnica projekta bila je svečana dodjela zahvalnica za sudjelovanje te poklona za učenike koji su pisali radove o svojoj regiji u aktivnosti „Moja domovina-tvoja domovina“. Iz Varaždinske županije na natječaju su sudjelovali učenici Druge gimnazije Varaždin: Mirna Kukec, Natalija Kutnjak, Ivica Jeđud, Filip Brdar, Marko Vertuš, Gregor Stadaas i Tomica Bratić, zajedno sa svojom mentoricom, Marijanom Horvat te ravnateljicom Gimnazije, Zdravkom Grđan.

Podsjetimo, projekt je bio namijenjen različitim ciljnim grupama, pa je tako organizirana putujuća izložba „Regionalna kultura-europska kultura“ u kojoj su u svakoj državi partneru tijekom 12 mjeseci bio izložen postav umjetničkih djela slikara iz svih regija projekta. Učenici su pisali radove na temu „Moja domovina –tvoja domovina“, a njihovi radovi na kraju su objavljeni u zajedničkoj knjizi. Veliku medijsku pažnju izazvalo je Europsko ekumensko hodočašće mira koje je održano u austrijskom Maria Bild, na kojem je sudjelovalo oko 300 hodočasnika različitih vjeroispovijesti. U okviru projekta, održane su i dvije stručne konferencije. Tako je Varaždinska županija u lipnju bila domaćin međunarodne konferencije čija je tema bila „Naša očekivanja od Europske unije“, dok se o iskustvima starijih država članica  raspravljalo na konferenciji u Austriji. Osim toga, održano je ukupno šest „Café d'Europe Régional“, a proslavljen je i Dan Europe u Szentgotthardu, kada su kulturno-umjetnička društva zajedničkim nastupom predstavljale kulturu i umjetnost regija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 367.000,00 eura, od čega je 200.000,00 sufinancirala Europska unija, a preostali dio Institut europskih regija i partneri.

Možda najbolji sažetak projekta sažet je u odlomku uvoda knjige učeničkih radova, koji je napisao lektor Dr. Ian Macgregor Morris:
„Upravo raznovrsnost ideja ove knjige dokazuje njihovu vrijednost. Oni služe kao vrijedan uvid u ponašanje i aspiracije mladih ljudi. Također pokazuju kako različiti identiteti i praksa mogu postojati u geografski i povijesno bliskim regijama. No, ima nečeg višeg u tome. Autori pokazuju ljubav prema vlastitoj regiji i državi koja počiva na otvorenosti prema drugim mjestima, ljudima i idejama. Pokazuju da raznolikost može biti put ka toleranciji, da različitost može biti povod za zbližavanje“.

 

Izvor: Varaždinska županija


Priloženi dokumenti:
_29_11_2011_Sretna_djetelina_s_četiri_lista.zip (20.50 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zdravka Grđan   datum: 5. 12. 2011.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju