preskoči na sadržaj
Vijesti

POSJET SLOVENSKOG MINISTARSTVA ŽUPANIJI I ŠKOLI

Povodom početka provedbe programa učenja slovenskog jezika u Drugoj gimnaziji Varaždin, predstavnici slovenskog Ministartva za školstvo i šport posjetili su Varaždinsku županiju gdje su ih primili zamjenici župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković. Pritom je voditelj službe za međunarodnu suradnju Ministarstva za školstvo i sport Republike Slovenije gospodin Roman Maurice Gruden naznačio važnost učenja stranih jezika u školama.Drago nam je da će se slovenski jezik početi učiti u Varaždisnkoj županija koja graniči sa Slovenijom. I Hrvatska I Slovenija dobro surađiuju na mnogim poljima, a obrazovanje je područje koje dodatno spaja ljude - rekao je Roman Maurice Gruden.

Zamjenik župana Milan Pavleković poijasnio je kako je na prijedlog Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i u suradnji sa Upravom za nacionalne manjine Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta RH, Drugom Gimnazijom te Upravnim odjelom za školstvo Varaždinske županije 77 učenika varaždinske Druge gimnazije 1. prosinca 2011. godine započelo s učenjem slovenskog.

 

- Ovo je početak jednog novog partnerstva i prijateljstva. Siguran sam da će učenici učeći slovenski jezik bolje upoznati slovensku kulturu i povijest, a samim time proširiti svoje horizonte i obrazovne vidike - rekao je zamjenik župana.

Primanju je nazočila i ravanteljica Druge gimnazije Zdravka Grđan te Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Inače, cijeli projekt od početka su podržavali Urad za Slovence u inozemstvu i po svijetu te Ministarstvo prosvjete i sporta Republike Slovenije, a Druga varaždinska Gimnazija prva je škola u Republici Hrvatskoj u kojoj učenici uče slovenski jezik i kulturu u redovno nastavnom programu.

Javno predstavljanje projekta održat će se tijekom siječnja 2012. godine.

Nastavak je uslijedio u školi, u Drugoj gimanziji Varaždin te su donirani i udžbenici za sve učenike. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje i u vidu mobilnosti učenika i profesora te studijskih putovanja u Sloveniju.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zdravka Grđan   datum: 24. 12. 2011.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju