preskoči na sadržaj
Vijesti

Noć muzeja

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u nacionalnoj Noći muzeja, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, priređuje u desecima hrvatskih muzeja i jedna je od najposjećenijih godišnjih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnja Noć muzeja održava se u petak, 25. siječnja kada će, u većini hrvatskih muzeja pa tako i u varaždinskome, izložbeni postavi biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sve programe bit će besplatan.


GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

 

U Varaždinu, 17.1.2013.

 

Predmet:                                                               NOĆ MUZEJA 2013.

- petak, 25. siječnja 2013. -

 

 

 

          Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u nacionalnoj Noći muzeja, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, priređuje u desecima hrvatskih muzeja i jedna je od najposjećenijih godišnjih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnja Noć muzeja održava se u petak, 25. siječnja kada će, u većini hrvatskih muzeja pa tako i u varaždinskome, izložbeni postavi biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sve programe bit će besplatan.

          Program Gradskog muzeja Varaždin obuhvaća stalne izložbene postave Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu te Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer, a uz to se mogu razgledati i izložbe o dvojici uglednih i zaslužnih Varaždinaca, otvorene koncem prošle godine. U prostoru palače Sermage postavljena je retrospektivna izložba slikara, scenografa, ilustratora i gimnazijskog profesora Pavla Vojkovića (1912.-2006.), dok se u palači Herzer može razgledati izložba o Krešimiru Filiću (1891.-1972.), sabiratelju kulturne baštine, osnivaču i prvom ravnatelju varaždinskoga muzeja te svestranom kulturnom djelatniku.

          Pored tih programa, varaždinski muzej organizira i posebnu akciju pod geslom Spasimo kulturnu baštinu!. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji će se imati prilike izravno uključiti u prikupljanje novčanih sredstava namijenjenih restauraciji i otkupu predmeta za muzejski fundus te na taj način sudjelovati u jednom od najvažnijih segmenata muzejsko-galerijske djelatnosti. Iz zbirke Povijesnog odjela GMV-a za tu je akciju izdvojen nalaz rimskog novca iz Petrijanca, s 27.735  komada novca, težine više od stotinu kilograma (!). Da bi se taj vrijedan nalaz sačuvao i prikladno izložio u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti, potrebno ga je restaurirati. Za fundus Kulturnopovijesnog odjela GMV-a ponuđena je na otkup večernja haljina s početka XX. stoljeća, izrađena u jednoj newyorškoj radionici, a pripadala je Ljerki i Zori Goger iz poznate varaždinske obrtničke obitelji. S obzirom na njezinu kulturno-povijesnu vrijednost, haljina bi bila stalni izložak u postavu Moda i odijevanje kroz stoljeća, koji se uskoro planira otvoriti u dijelu Staroga grada. Muzeju se na otkup za galerijski fundus nudi i slika Pavla Vojkovića Praznički dan, iz 1960. godine. Najveći dio svojega opusa Vojković je donirao u fundus Galerije starih i novih majstora GMV-a pa bi se otkupom spomenute slike galerijska zbirka upotpunila, a time i cjelovitije sačuvalo umjetničko stvaralaštvo jednog od najvažnijih varaždinskih slikara.

          Budući da je prošle godine u hrvatskoj Noći muzeja varaždinski muzej zabilježio gotovo 9.000 posjetitelja, veliko zanimanje publike za tu manifestaciju očekuje se i ove godine, uz najavu da će se još jedna muzejska noć u Varaždinu tradicionalno održati i u svibnju, u sklopu Europske noći muzeja.

Anita Peričić

 

INFORMACIJE:

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Strossmayerovo šetalište 7, tel. 042 658 754, 658 750; faks: 042 658 755

e-mail: gradski-muzej-vz@vz.t-com.hr; www.gmv.hr

Ravnatelj: Miran Bojanić Morandini; tel. 042 658 751; 099 8090 525.

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

 

NOĆ MUZEJA 2013.

SPASIMO KULTURNU BAŠTINU!

 

 

PREDMETI ZA OTKUP/RESTAURACIJU

 

I. OSTAVA IZ PETRIJANCA

 

Jedan od odjela GMV-a koji nema stalni postav je Povijesni odjel. U njegovoj bogatoj zbirci je i nalaz rimskog novca iz Petrijanca. Kako bi se pravilno izložio, potrebna je restauracija. Stoga posjetitelje na ovogodišnjoj Noći muzeja pozivamo da nam pomognu kako bismo trajno sačuvali ovaj vrijedni nalaz i obnovljeni izložili u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti.

 

Podaci o ostavi iz Petrijanca:

- 294. godina, bronca, srebro, kovanje, GMV-55665.

  U listopadu 2005. godine, prilikom postavljanja kanalizacijskih cijevi, pronađena je ostava rimskog novca. U ostavi se

  nalazi drveni recepijent, tri srebrna tanjura i 27.735 komada novca težine oko 114 kg.

 

GMV Povijesni odjel

Muzejska savjetnica Spomenka Težak, tel. 042 658 762; e-mail: spomenka.tezak@gmv.t-com.hr

 

 

II. HALJINA

 

U Starom gradu priprema se stalni postav Moda i odijevanje kroz stoljeća. Muzeju je na otkup ponuđena večernja haljina, koja bi zbog svoje kulturno-povijesne vrijednosti u tome postavu bila stalni izložak. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji Noći muzeja pomažu nam u otkupu i restauraciji ove haljine. 

 

Podaci o haljini:

- oko 1900.-1905. g., New York, krojačka radionica Rock&Torpery 13&15 West 29th,

- svila, aplicirana pamučna čipka; vel. 122x37 cm; rukavi: 62x23 cm.

 

Primjer je to svečane haljine, uvezene vjerojatno iz Amerike. Potječe iz doba secesije, kad se u modi još uvijek osjeća duh historicizma. Izrađena je od skupocjene svile i ukrašena apliciranim i umetnutim stiliziranim vegetabilnim motivima od crne čipke. Sastavljena je od bluze i suknje. Suknja prati liniju struka i zvonoliko se spušta u naborima do tla i završava povlakom koja naglašava secesijsku izvijenost u obliku slova „S“. Na hlajini se nalazi etiketa newyorškog salona.

     Ova haljina pripadala je Ljerki i Zori Goger iz poznate varaždinske obrtničke obitelji, u čijoj se stolarskoj radionici, od druge četvrtine IX. do sredine XX. stoljeća, izrađivao kvalitetan stilski namještaj. Primjerci tog namještaja nalaze se u stalnim postavima Gradskog muzeja Varaždin i zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

 

GMV Kulturnopovijesni odjel

Muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, tel. 042 210 399; e-mail: ljerka.simunic@gmv.t-com.hr

 

 

III. PAVLE VOJKOVIĆ: Praznički dan, 1960.

 

Kupnjom prigodnog suvenira posjetitelji Noći muzeja sudjeluju u otkupu slike za zbirku djela varaždinskog akademskog slikara Pavla Vojkovića, koja se nalazi u fundusu Galerije starih i novih majstora GMV-a.

 

Slika je interesantna zbog načina slikanja u kojemu je dominantan potez kojim se ostvaruje jedna sfumatovska atmosfera u gradu (Varaždinu), okićenom zastavama. Vjerojatno je riječ o Prazniku rada, 1. svibnja 1960. godine. Slika prikazuje sam ulaz u grad Varaždin iz Zagrebačke ulice, koji je kroz cijelu varaždinsku povijest bio jedan od najvažnijih. Na tom prostoru bila su južna gradska vrata, a iza njih župna crkva sv. Nikole, koja dominira slikom, i sa strane tipične građanske i trgovačke kuće. Na jedan, gotovo impresionistički, način slikar Pavle Vojković odlično je zabilježio atmosferu jednog tihog i mirnog prazničnog jutra. Osim zbog nastojanja da se očuva što cjelovitiji opus jednog od najvažnijih varaždinskih slikara, otkup te slike značajan je i zbog toga što ona svojim motivom autentično dokumentira obliježavanje Praznika rada u doba socijalizma.

 

GMV Galerija starih i novih majstora

Muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, tel. 042 214 172; e-mail: mirjana.ducakijevic@gmv.t-com.hrPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 21. 1. 2013.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju