preskoči na sadržaj
Vijesti

Nacionalna kampanja "NE govoru mržnje na Internetu"

Nacionalna kampanja "NE govoru mržnje na Internetu" provodi se na inicijativu Vijeća Europe, koje je u ožujku 2013. godine lansiralo europsku kampanju „No Hate Speech Movement“. Kampanje sa sličnim aktivnostima provode se i u ostalim europskim državama.

Opći cilj nacionalne kampanje je proaktivnim djelovanjem na Internetu i u zajednici informirati i senzibilizirati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava kao i o negativnim utjecajima govora mržnje.

Što je govor mržnje?

Govor mržnje podrazumijeva sve vrste izražavanja koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji uključujući i netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom i neprijateljstvom spram manjina, migranata i ljudi useljeničkoga podrijetla (Preporuka o govoru mržnje No. R 97/20).

Pozivamo sve učenike i učenice osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske da se aktivno uključe u nacionalnu kampanju pod nazivom „NE govoru mržnje na Internetu“ kako bi pridonijeli podizanju svijesti djece i mladih te šire javnosti o štetnosti govora mržnje na Internetu. Detalji i obrazac za prijavu u nastavku...


Tko se može prijaviti?

Na ovaj poziv mogu se prijaviti učenici/ce osnovnih i srednjih škola, u dobi od 13 do 19 godina. Prijavitelj može biti pojedinac ili grupa (od najviše 6 članova). Prijavitelj ima pravo prijaviti jedan video uradak.

Potrebno je da tvoju prijavu odobri i odgovorna osoba (učitelj/ nastavnik /stručni suradnik škole koju pohađaš ili stručni radnik/odgajatelj ustanove iz djelokruga socijalne skrbi), te se stoga u obrascu za prijavu traže i kontakt podaci te osobe. 

Što trebam učiniti?

Snimiti video uradak u trajanju od 1 do 3 minute, u HD rezoluciji, na temu „Zašto dislajkam mržnju na Internetu“.

Sadržajem video uratka potrebno je informirati i senzibilizirati mlade i javnost, o važnosti poštivanja ljudskih prava kao i o negativnim utjecajima govora mržnje na Internetu.

* Video uradak ne smije sadržavati:

- direktno kopirane dijelove tuđih radova,

- uvredljive dijelove ni poruke mržnje.

Do kada se mogu prijaviti?

Poziv je otvoren do 30. travnja 2014. godine. Prijave pristigle nakon ovog datuma neće se razmatrati.

Kako i kome poslati?

DVD s pohranjenim video uratkom, zajedno s obrascem za prijavu pošalji isključivo poštom na adresu:

Ministarstvo socijalne politike i mladih

 Služba za mlade

 10000 Zagreb, Savska cesta 66,

 s naznakom „POZIV ZA UČENIKE - KAMPANJA NE GOVORU MRŽNJE NA INTERNETU - NE OTVARATI“

Način odabira najkvalitetnijih radova

Nakon 30. travnja sastat će se Nacionalni odbor za provedbu Kampanje (sastavljen od predstavnika/ca državnih tijela, udruga koje djeluju u području zaštite ljudskih prava, HRT-a, Nacionalnog vijeća učenika i Studentskog zbora) te odabrati najkvalitetnije radove.

Najkvalitetniji radovi objaviti će se na web stranici kampanje, facebook profilu te prikazati u emisijama HRT-a namijenjenim djeci i mladima.

Najkvalitetniji radovi također će se nagraditi tablet računalima.

Detaljnije informacije možete zatražiti putem e-mail adrese: dislajkam.mrznju@mspm.hr


Priloženi dokumenti:
OBRAZAC_ZA_PRIJAVU.docx (14.61 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 19. 3. 2014.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju