preskoči na sadržaj
Vijesti

POSJET DŽAMIJI I SINAGOGI U ZAGREBU (28.10.2015.)

POSJET DŽAMIJI I SINAGOGI U ZAGREBU (28.10.2015.)

(terenska nastava)

 

Dana 28. listopada 2015. godine išli smo na terensku nastavu u Zagreb kako bismo pobliže mogli upoznati dvije od tri monoteističke religije, islam i židovstvo. Terenska nastava održana je u sklopu nastavnih predmeta Sociologije i Vjeronauka.

U Zagrebu smo prvo posjetili džamiju. Kada smo ušli, morali smo poštivati njezina pravila kojih se pridržavaju svi muslimani. Mi djevojke morale smo prekriti kosu maramom te smo kao i muškarci morale ostaviti obuću na ulazu. Imam nas nije mogao primiti te nam je islam pobliže predstavio student medicine koji je također sljedbenik islama, musliman. On se naziva i hafiz jer on je osoba koja zna čitav Kur'an napamet. Nakon što nam je ispričao osnovne stavke o njihovoj vjeri i protumačio dijelove džamije, proveo nas je i kroz njihov muslimanski centar. Muslimanski centar sastoji se od gimnazije, restorana te njihova zajedničkoga stana.

Sljedeće odredište bila nam je židovska sinagoga. Tamo nas je dočekao rabin. Židova je danas u Hrvatskoj te općenito u svijetu mnogo manje nego muslimana. Rabin nam je pobliže objasnio židovstvo. Objasnio nam je kako je židovstvo i pravi način života. Njihova sinagoga mnogo je manja od džamije, no ti su uvjeti za njih sasvim dovoljni. On nam je također ispričao neke osnovne stavke njihove vjere te nam protumačio neke osnovne dijelove sinagoge. Također smo mogli vidjeti i Toru, koja predstavlja Božje navještenje židovskomu narodu. Mogli smo uočiti da su islam i židovstvo istovjetni u nekim stavkama vjere, npr. vjernici obiju religija ne konzumiraju svinjsko meso, u prostorima sinagoge/džamije odvajaju muškarce i žene, žene nisu dužne stalno dolaziti u sinagogu/džamiju. Poput kršćana imaju jedan dan tjedno u kojem mora biti obustavljen rad. Židovima je to subota dok muslimanima petak.

Budući da su obje religije zastupljene i u Hrvatskoj, ova terenska nastava bila je itekako korisna. S obzirom da pripadnici obiju religija žive u našoj okolini, najmanje što možemo učiniti jest upoznati se s njihovim običajima kako bismo mogli zajedno živjeti.

 

Izvještaj pripremila Karla Konjić, 3.e

Voditelji:

Ivana Žnidarić Kajić, prof.

Saša Josip Milec, prof. mentor

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 29. 10. 2015.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju