preskoči na sadržaj
Vijesti

PROJEKT ERASMUS+ DIVERSE

ZAJEDNIČKO MEĐUNARODNO VOLONTIRANJE, RAZMJENA I ISTRAŽIVANJE U SPORTSKOM OBRAZOVANJU (DIVERSE) – 3. MOBILNOST

Druga gimnazija Varaždin 15. 10. bila je jedan od domaćina  3. mobilnosti projekta pod nazivom DIVERSE, Erasmus+. Projekt pod nazivom “Dual International Volunteering Exchange in Sports – DIVERSE” financira se iz programa Eramsus+, Learning Mobility of Individuals i Youth Mobility, a partneri su u ovome projektu Varaždinska županija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Školski sportski savez Varaždinske županije i Druga gimnazija Varaždin. Više od "opširnije".


ZAJEDNIČKO MEĐUNARODNO VOLONTIRANJE, RAZMJENA I ISTRAŽIVANJE U SPORTSKOM OBRAZOVANJU (DIVERSE) – 3. MOBILNOST

Druga gimnazija Varaždin 15. 10. bila je jedan od domaćina  3. mobilnosti projekta pod nazivom DIVERSE, Erasmus+. Projekt pod nazivom “Dual International Volunteering Exchange in Sports – DIVERSE” financira se iz programa Eramsus+, Learning Mobility of Individuals i Youth Mobility, a partneri su u ovome projektu Varaždinska županija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Školski sportski savez Varaždinske županije i Druga gimnazija Varaždin.

Raspored događaja 3. mobilnosti u Drugoj gimnaziji Varaždin bio je sljedeći:

08:00 - NetBall – praktično: razredi 1. S i 2. S, trener iz Engleske (dvorana)

09:00 - Rugby – praktično: razredi 1. S i 2. S, trener iz Engleske (dvorana)

10:00 - 10:30 – pauza

10:30 - pozdravni govor ravnateljice prof. Zdravke Grđan

10:35 - učionica – predavanje: Sport u školi – prof. Dario Kos i učenici

10:45 - učionica – predavanje: Sociologija sporta – prof. Ivana Žnidarić-Kajić

11:00 - učionica – predavanje: Psihologija sporta – prof. Marta Fajfarić

11:15 - učionica – predavanje: Volontiranje u sportu – Michael MacNeill, Marc Stocking, John Simon (Eng).

 

Varaždinci u Englesku donijeli rukomet

Iako je čitav projekt osmišljen kao razmjena varaždinskih i londonskih sportaša, a posebice sportašica koje su danas znatno manje zastupljene u svim sportskim aktivnostima i događajima, rečeno nam je kako su dva grada zapravo razvili prijateljski odnos u kojem suradnici kontinuirano uče jedni od drugih. Upoznavši sportski život dviju zemalja, engleski su stručnjaci varaždinske sportašice upoznali s nekim novim elementima i znanjima s područja nogometa, dok smo mi njima „donijeli“ rukomet – sport s kojim su se prvi put susreli upravo preko spomenutoga projekta.

 

Mi k njima, oni k nama

Realizacija čitavoga projekta započela je tijekom Špancirfesta prošle godine kada je Varaždin posjetilo sedamnaestero ljudi iz svijeta londonskoga sporta te ostalo (ugodno) iznenađeno našim načinom života i rada, posebice u sportskome i društvenome životu. Nakon toga sportašice Druge gimnazije Varaždin posjetile su London gdje su djecu svih dobnih skupina podučavale o osnovnim elementima rukometa te sudjelovale u čitavome nizu radionica i programa čiji je temeljni cilj otkriti i uspoređivati razlike i sličnosti u sportu ovih dvaju gradova. Ovime je zapravo i ispunjen temeljni cilj projekta – varaždinske sportašice osvijestiti o volontiranju i obučavanju u trenerice, jer se, kako ističu profesori Druge gimnazije, u našemu gradu događa situacija da djevojke sa 17, 18 godina napuštaju sport i prestaju se baviti sportskim aktivnostima.

 

Varaždinci spretni, Englezi pretili

Na današnjemu predavanju o sociologiji i psihologiji sporta Englezi su nam predstavili svoje „domaće proizvode“ – rugby i netball, sportove koji su u Engleskoj jako zastupljeni, a u Hrvatskoj relativno slabo prepoznati. Ono što ih je najviše iznenadilo jesu iznimne fizičke sposobnosti naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca, što je, ističu, u Engleskoj problem budući da je čak jedna četvrtina engleske djece u dobi do 11 godina pretila. Pohvalili su i odlično poznavanje engleskoga jezika, čime zapravo nestaje barijera među učenicima srednjih škola dviju zemalja, organiziranost hrvatskoga sustava tjelesne i zdravstvene kulture koji potiče tjelesne aktivnosti djece od najranijih dobi te model uvođenja sportskih gimnazija u redovno školstvo.

 

Suradnja se nastavlja

Ravnateljica škole Zdravka Grđan istaknula je kako je čitav projekt bio ugodno i pozitivno iskustvo – kako za profesore, tako i za školarce – zahvaljujući kojem su mogli učiti o različitostima i jednakostima u sportskome načinu životu. O uspjehu projekta govori i činjenica kako će se suradnja definitivno nastaviti, da li grupno putem razmjene čitavih razreda ili individualno, budući da je velik broj učenika pokazao interes za školovanje upravo u Londonu.

Čitava je priča vezana uz ovaj projekt zaista zanimljiva, posebice kada se uvide razlike između nas i „jedne velike Engleske“ koju ipak „pobjeđujemo“, barem što se ženskoga sporta tiče. Dok oni intenzivno rade na razvoju novih sportova i uključivanju što većega broja djece u sportske aktivnosti, varaždinski su klinci odavno naučili kako je u zdravome tijelu zdrav duh.

Tekst sastavili Dario Kos i Lorena Kos (eVaraždin)


Priloženi dokumenti:
IMG_4285.JPG (390.66 KB)
IMG_4286.JPG (344.38 KB)
IMG_4323.JPG (280.04 KB)
IMG_4351.JPG (328.36 KB)
IMG_4407.JPG (331.27 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Horvat   datum: 29. 10. 2015.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju