preskoči na sadržaj
Vijesti

Ponos domovine

PONOS DOMOVINE

U današnje vrijeme kada mladi ne znaju puno o domovinskom ratu a niti nastavni planovi i programi iz povijesti nisu osuvremenjeni, ovakav projekt a ujedno i srednjoškolsko natjecanje «Ponos domovine» je jedinstveno, drugačije i nešto sasvim novo za učenike i mentore.

O PONOSU DOMOVINE:

PROJEKT PONOS DOMOVINE je srednjoškolsko natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti koji se odvija nekoliko mjeseci. Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično. Sastavni dio projekta su i sportska natjecanja Cilj projekta je njegovanje ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, jer bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti. Naravno uz to, projekt promovira i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti, humanosti, vjerske i rasne snošljivosti.
Projekt ima potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitrović.
Ostali promotori projekta su: glumac Goran Grgić, sportaši Sanda Perković i Filip Ude i hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.


Najboljih 30 sudionika nakon internetskih provjera znanja koje se održavaju tijekom mjeseca ožujka stječe pravo formirati tročlane ekipe i sudjelovati u poluzavršnicama natjecanja. Na taj način dobivamo 8 najboljih ekipa iz Hrvatske koje s najboljom ekipom učenika koji slušaju program na Hrvatskom jeziku izvan domovine sudjeluju na trodnevnom finalnom natjecanju krajem travnja u Zagrebu! Najboljim ekipama i njihovim profesorima uručuju se medalje, plakete i vrijedne nagrade primjerene današnjoj mladenačkoj populaciji (laptop računala, digitalni fotoaparati, mobiteli…), a za pojedinca s najboljim rezultatom na teorijskim provjerama znanja iz svih faza natjecanja osiguran je ručni sat. Za sudionike završnog natjecanja tijekom boravka u Zagrebu organiziran i bogat kulturnozabavni program.

Već petu godinu zaredom Druga gimnazija Varaždin je domaćin polufinalnog natjecanja Ponos domovine. U ovogodišnjoj poluzavršnici koja se održala 2. travnja 2016. godine u
Drugoj gimnaziji sudjelovale su sljedeće ekipe ( njih ukupno 15 ekipa iz 7 srednjih škola):

SŠ Predgrada – 2 ekipe
Gimnazija Vukovar – 1 ekipa
Zdravstveno učilište Zagreb – 2 ekipe
Gimnazija Sesvete – 1 ekipa
SŠ Jelkovec – 5 ekipa
Gimnazija A. Mohorovičić Rijeka – 1 ekipa
Druga gimnazija Varaždin – 3 ekipe - ekipa Novela: Deni Terzić, Borna Belaj i Antun Gustav Kos – ekipa Jonhtra: Tomislav Bobek, Antonio Vrbanec i Marko Hrnčić – ekipa Robert i družina: Roberto Bregović, Marin Mašić i Leon Špiranec – mentor: prof. Marko Rogulja.

VAŽNO- NOVINA: PO PRVI PUTA DRUGA GIMNAZIJA VARAŽDIN ORGANIZIRALA JE KRUGLI STOL NA TEMU »VARAŽDINCI U DOMOVINSKOM RATU» za nastavnike mentore iz svih srednjih škola sudionica i za cijenjene goste koji su ujedno bili i aktivni govornici okruglog stola.

Svečanosti otvaranja i okruglom stolu nazočili su sljedeći gosti:

mr. sc. Miroslav Huđek - Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije

gosp. Josip Hehet - predsjednik Školskog odbora Druge gimnazije Varaždin i predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina

gosp. Žarko Delač - osnivač projekta Ponos domovine

gosp. Robert Puja - predsjednik Udruge 7 gardijske brigade Pume

gosp. Ivan Piskač - pomoćnik zapovjednika Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin i glavni urednik knjjige VUKOWARAZDIN

HVALA SVIMA!

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 19. 4. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju