preskoči na sadržaj
Vijesti

UPISI 2016./2017.

DRUGA GIMNAZIJA VARAŽDIN

 

Upisna struktura Druge gimnazije Varaždin obuhvaća upis učenika u ukupno 7 razrednih odjeljenja. U školskoj godini 2016./2017. upisuju se 4 razreda opće gimnazije, 1 razred prirodoslovno-matematičke gimnazije i 2 razreda opće gimnazije (za spotaše). Posebnost Druge gimnazije jest upis učenika sportaša, kategoriziranih i perspektivnih učenika u području sporta u program opće gimnazije posebno namijenjene za sportaše, zbog specifičnih obrazovnih i organizacijskih zahtjeva u školovanju sportaša. Navedeni gimnazijski programi namijenjeni su svim učenicima koji imaju više obrazovne ciljeve, žele steći najbolju podlogu, veliki korpus znanja i kompetencija za uspješno polaganje državne mature i upisa željenog fakulteta.

U nastavku možete pogledati nkoliko fotografija s Upisne kampanje 2016.


Opća gimnazija: pruža najširi spektar opće obrazovnih predmeta. Latinski jezik uči se prva dva razreda, uz obavezna dva strana jezika (engleski i njemački jezik) tijekom cijelog školovanja. Informatika je obavezna samo u 1. razredu, a u 2., 3. i 4. razredu obavezna je izborna nastava. Učenici individualno biraju sljedeće predmete: Informatiku, Matematiku,  Fizičku geografiju, Mikrobiologiju, strane jezike (španjolski, francuski i ruski jezik). Jedina smo državna škola u Republici Hrvatskoj gdje se uči ruski jezik. Također, prvi u državi uveli smo novi predmet -  Slovenski jezik i kultura po modelu C koji se uči od 1. razreda.

 

Opća gimnazija (za sportaše):

Sportaši imaju sljedeće predmete kroz izbornu nastavu: Kondicijska priprema, Psihologija sporta, Sociologija sporta i Fiziologija sporta.

 

Prirodoslovno-matematička gimnazija:

Informatika se uči kroz sva 4 razreda, a Likovna i Glazbena umjetnost uči se samo u 1. i 2. razredu. Matematika i Fizika imaju pojačan fond sati u 3. i 4. razredu.

 

Osigurano: jednosmjenska nastava, petodnevni radni tjedan (sve subote slobodne), kompletna kabinetska nastava, suvremeno i moderno uređene učionice i specijalizirani kabineti, nova sportska dvorana, uređeno veliko školsko dvorište i igralište, kantina- mogućnost zdrave prehrane toplim i hladnim jelima, dostupnost fotokopirnice i papirnice unutar škole, stručan i profesionalan nastavni kadar, terenska i projektna nastava, pojačana nastava engleskog i njemačkog za početnike prema potrebi, odgoj i obrazovanje učenika prema didaktičkim načelima, pedagogijskim znanjima i iskustvima, europskim standardima i postignutim izvrsnostima u nastavnom radu

 

 

Mogućnosti: individualan pristup svakom učeniku kroz redovnu i dodatnu nastavu, pomoć učenicima kroz redovite konzultacije s profesorima,  poštivanje interesnih skupina učenika u mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima (Mladi matematičari, Zidne novine, FAK ON, Jezične vještine, Mladi povjesničari, Ein Käffchen mit Schiller & Co., Bona fide, Foto grupa, Glazbena radionica, Humanistička grupa, Klub volontera Druge gimnazije, Fizika za natjecatelje, Novinarska grupa, Cum grano salis, Biološka grupa, „Šapica“, Sportska grupa, Napredni informatičari, Psiho grupa,Vjeronaučna grupa Kairos, Mladež Crvenog križa), DSD nastavu i polaganje Njemačke jezične diplome, polaganje DELF - francuske jezične diplome, sudjelovanje u domaćim i europskim projektima, suradnja u području civilnog društva i poticanje učenika na aktivnije sudjelovanje u životu lokalne zajednice, ostvarenje stipendija za različite boravke, razmjene i školovanja u inozemstvu, poticanje mobilnosti. Druga gimnazija omogućuje svojim učenicima na što jasniji i sustavniji način savladavanje  gimnazijskog nastavnog plana i programa, poštivajući pritom tempo usvajanja gradiva te interese i ambicije za dodatnim sadržajima svakog učenika. Zadaća je motivirati, usmjeravati i pomagati u razumijevanju i  usvajanju temeljnih znanja i kompetencija, uz učenje ljudskim vrijednostima. Naglasak je na redovitom učenju i zalaganju, redovitom pohađanju nastave, odgovornosti i marljivosti u kreativnoj i poticajnoj školskoj atmosferi.

 

Učenici sportaši: U školskoj godini 2014./2015. naši su sportaši postigli izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima. Prva mjesta na županijskim natjecanjima pripala su ekipama iz sljedećih sportova: rukomet (djevojke i mladići), košarka (mladići), stolni tenis (mladići), futsal (mladići), šah (djevojke), kuglanje (djevojke), plivanje (djevojke). Na regionalnom natjecanju muška rukometna ekipa također osvaja 1. tjesto te odlično 4. mjesto na državnom natjecanju. Iste smo godine imali čast biti domaćini državnog natjecanja u stolnom tenisu, u čijoj su organizaciji sudjelovali i naši učenici. Talentirani i perspektivni sportaši značajne uspjehe postižu i u plesu, gimnastici, karateu i brojnim drugim sportovima, a već 4 godine su djeluju i na Međunarodnoj reviji sporta u Sarajevu.

U srpnju 2014. godine s realizacijom je krenuo projekt DIVERSE (Dual International Volunteering Exchange & Researching Sports Education) koji je osmišljen kao razmjena učenika u namjeri poticanja što većeg interesa među mladima za sudjelovanjem u fizičkim aktivnostima. U projekt su bile uključene učenice sportašice Druge gimnazije Varaždin i učenice iz Islington Ladies Football Club-a u Londonu, Velika Britanija. Prva mobilnost održana je krajem kolovoza 2014. godine u Varaždinu, dok su uzvratni posjet odradile naše učenice u Londonu u prosincu 2014. godine. Učenice su razmjenjivale iskustva u području nogometa i rukometa te klasičnih britanskih sportova poput kriketa, netbala i top golfa.

 

Školski uspjesi (natjecanja, aktivnosti i projekti): Osim u sportskim aktivnostima i natjecanjima, naši učenici postižu značajne rezultate i na županijskoj i državnoj razini natjecanja u znanju. U školskoj godini 2014./2015. jedna je učenica 4. razreda osvojila izvrsno 3. mjesto na državnom natjecanju iz engleskog jezika, dok je učenica drugog razreda osvojila 8. mjesto na državnom natjecanju iz njemačkog jezika. Naši su učenici bili sudionici, a ujedno i domaćini poluzavršnog natjecanja „Ponos domovine“ te na državnoj razini osvojili 8. mjesto.  Učenica 1. razreda osvojila je 4. mjesto na državnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“. Sudjelovali smo na međunarodnom natjecanju „Max sucht den Superstar II“, imali predstavnike na „Novigradskom proljeću“, a iznimno smo ponosni na učenicu Maju Puček koja je u školskoj godini 2014./2015. proglašena najmaturanticom Varaždinske županije.

U suradnji s Petom gimnazijom Sarajevo već nekoliko godina za redom realiziraju se studijsko projektni posjeti, sa srednjom školom „Bećo Bašić“ iz Plava u Crnoj Gori realiziran je projekt „Vjekovi u objektivu“, sa školom Samuel von Brukenthal iz Rumunjske odrađen je projekt „Auf den Spuren der Habsburger“, a kao najznačajniji projekt ističemo projekt Erasmus + „e(maths+science)“ u kojem, osim naše škole kao predstavnika Hrvatske, sudjeluju i učenici iz Latvije, Italije, Rumunjske i Turske. Dosad su odrađene 3 mobilnosti, a naša je škola imala čast biti prva te svečano otvoriti dvogodišnji projekt kojem je u cilju razvoj empirijskih sposobnosti razmišljanja učenika, a posebno jačanjem matematičkih i znanstvenih spoznaja.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 19. 4. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju