preskoči na sadržaj

Druga gimnazija Varaždin

 > Naslovnica
Vijesti

Izvještaj: Erasmus + aktivnost; Contribution to European Civic Participation („Sufinancirano sredstvima Europske unije“)

Autor: Administrator , 3. 1. 2023.

18.-21.12.2022. Napulj, Italija
Sudionik: Zdravka Grđan
Aktivnost je  sufinancirana kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+, koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU.

 

 

 

 

Obrazloženje:

Od 18.-21.12.2002. sudjelovala sam Erasmus+ seminaru vezano uz građanski odgoj i obrazovanje u Italiji pod nazivom „ Contribution to european civic participation“. Seminar je bio iznimno koristan jer se sastojao od 3 glavna dijela: 1. predavanja eminentnih stručnjaka iz područja građanskog aktivizma,europskog demokratskog građanstva, budućnosti Europe, europskih vrijednosti, budućnosti i izazova u obrazovanju, mogućnosti koje pruža mobilnost i europski projekti te kako sudjelovati i vrednovati procese u području građanskog aktivizma, odgoja i obrazovanja. 2. Rad u grupama – omogućio nam je upoznavanje s kolegama iz naših područja (odgoj i obrazovanje) te sam na tom okruglom stolu tijekom zajedničkog rada upoznala kolege iz drugih zemalja. 3. Posjet školama- u školama smo imali priliku iznijeti učenicima i profesorima domaćinima, kao i drugim kolegama sudionicima seminara, svoja Erasmus iskustva, benefite sudjelovanja u međunarodnim projektima kao i projektima mobilnosti. Donijeli smo zaključke o budućem razvoju europskog obrazovanja te kako omogućiti učenicima aktivno sudjelovanje u projektima građanskog odgoja i obrazovanja u svojim sredinama te na taj način krenuti u rješavanje različitih problema mladih i izazova današnjeg suvremenog svijeta.

Posjet srednjoj školi CASANOVA u središtu Napulja ocjenjujem kao iznimno korisno jer sam imala priliku razgovarati s talijanskim učenicima, nastavnicima i ravnateljicom te napraviti komparativnu analizu obrazovnih sustava kao i dviju srednjih škola te vidjeti s kojim se izazovima i poteškoćama susreću učenici i profesori. Svima su nam zajednički izazovi: promjena obrazovnih politika, digitalizacija obrazovanja, zaštita mentalnog i fizičkog zdravlja učenika i djelatnika te povećanje i unapređenje učinkovitog učenja i poučavanja. Naglasak smo svi stavili na nužnosti građanskog aktivizma i sudjelovanja u Erasmus + projektima.

Tijekom sudjelovanja na ovoj Erasmus + aktivnosti iz područja građanskog odgoja i obrazovanja upoznala sam mnogo svojih kolega (srednjoškolsko obrazovanje) i kolega iz drugih područja (obrazovanje odraslih – Pučka otvorena učilišta, nacionalne agencije i visoko obrazovanje). Uspostavljena su prijateljstva i kontakti sa srodnim srednjim školama ( gimnazije, liceji) iz Italije, Rumunjske i Belgije. U budućnosti su planirane projektne aktivnosti na Erasmus + projektima iz područja STEMa, stranih jezika, kulture i sporta. Druga gimnazija Varaždin je u procesu ishođenja Erasmus akreditacije te ćemo i kroz akreditaciju raditi na zajedničkim projektima mobilnosti.

Ova Erasmus+ aktivnost dala mi je mogućnost da proširim svoja znanja iz područja građanskog odgoja i obrazovanja i steknem nova iskustva kako se to radi u drugim državama. Najveća vrijednost su moji kolege koje sam upoznala i s njima razmijenila svojwe stavove, rezučltate u pedagoškom radu kao i potrebe i izazove s kojima se susreću škole, obitelji i sami učenici i nastavnici. Naučila sam da su Erasmus projekti važan dio građanskog odgoja i obrazovanja i s njima treba početi od što ranije dobi učenika. Krilatica GO, LEARN, SHARE – odnosi se na sve aspekte građanskog aktivizma kroz različite nastavne, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Uključenost u procese aktivnog građanskog participiranja i odlučivanja na razini škole, obitelji, zajednice, države i međunarodnog projektnog angažmana ključno je za razvoj svakog pojedinca i europskog društva u cjelini. Planiram uključiti što više učenika i nastavnika Druge gimnazije Varaždin u Erasmus + projekte i aktivno ih uključiti u projekte građanskog odgoja i obrazovanja i to na sljedećim područjima:1. Mobilnost i aktivizam, 2. socijalna uključenost u građanske procese ( posebno područje volontiranja), 3. stjecanje znanja o političkim procesima i europskom građanstvu,4. demokracija i europsko obrazovanje.

U Varaždinu, 03.01.2023.                                                               Zdravka Grđan


Priloženi dokumenti:
IZVJESTAJ_Erasmus+_aktivnost2023.docx (20.77 KB)


Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Druga gimnazija Varaždin / Hallerova aleja 6a, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-druga-vz.skole.hr / ured@gimnazija-druga-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju